Συντάκτης Δημοσιεύσεις

18 Οκτωβρίου 2016 στις 8:03 μμ

Για όσους και όσες έχουν μικρά παιδιά ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό, γιατί πέραν απο τους γενικούς κυνδύνους των παιδιών υπάρχει και ένας άλλος ακόμα αυτός του διαδυκτύου.

http://www.esafetykit.net/files/gr/Booklet_parentsEL.pdf

Είναι 40 σελίδες αλλά αξίζει τον κόπο..

Ο Οδηγός είναι απο το σαιτ esafekit.net

 

21 Οκτωβρίου 2016 στις 11:43 μμ

Ευχαριστουμε 🙂

29 Ιανουαρίου 2017 στις 8:43 μμ

Για όποιον ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά σε ένα ωραίο άρθρο από το επίσημο site του Χαμόγελου Του Παιδιού.

http://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/sexting-kai-efiveia-ena-empisteitiko-minima-me-agnostous-paraliptes/

 

3 Φεβρουαρίου 2017 στις 11:45 πμ

Αγαπητέ takis1968 σε ευχαριστούμε πολύ!

10 Απριλίου 2017 στις 9:00 πμ

Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους (ες)

Βασικοί κανόνες προστασίας παιδιών:

Δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες παιδιών στο Ιντερνετ σε οποιδήπότε social network (έχετε υπόψη σας οτι τίποτα δεν είναι προσωπικό στο διαδίκτυο), αν χρειαστεί να ανεβάσουμε φωτο παιδιών ειδικά στο f/b δημιουργούμε μια λίστα  φίλων και βάζουμε να είναι ορατή μόνο σε αυτούς, καλό θα είναι οι δημοσιεύσεις μας να είναι πάντα ορατές στους φίλους και όχι δημόσια.

Σε όποιον υπολογιστή έχουμε αφήσει το παιδί να έχει πρόσβαση φροντίζουμε να είναι σε καθαρό προφίλ, να μην υπάρχουν εγκατεστημένες άχρηστες εφαρμογές.

Φροντίζουμε να υπάρχει εγκατεστημένο antivirous με νόμιμη άδεια ώστε να υπάρχει υποστήριξη αν την χρειαστούμε (κατα προτίμηση να υποστηρίζει και γονικό έλεγχο) και όχι ενα απο τα antivirus που κυκλοφορούν ελεύθερα.

Να ελέγχουμε τον υπολογιστή κάθε εβδομάδα και να τον καθαρίζουμε απο άχρηστα αρχεία και άχρηστες εφαρμογές.

Καλό θα ήταν ο λογαριασμός που έχουμε για το παιδί να μην είναι διαχειριστής του συστήματος , να μην  μπορεί να κάνει εγκατάσταση αμφιβόλου προέλευσης εφαρμογές.

Χρησιμοποιούμε δύσκολους κωδικούς πρόσβασης σε ιστοσελίδες και στο logon του λειτουργικού.

Ενημερώνουμε το παιδί να απαιτεί απο τους φίλους / φίλες που εισέρχονται απο τον υπολογιστή του σε κοινωνικά δίκτυα να κάνουν αποσύνδεση τελειώνοντας και να μην επιλέγουν ο υπολογιστής να θυμάται τον κωδικό (αυτό να το κάνετε και  εσείς ποτέ μην βάζετε τον υπολογιστή να θυμάται τους κωδικούς σας).

Αν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας ,  μπορείτε να τον βρείτε εδω:  στον google chrome chrome://settings/passwords, στον firefox about:preferences#security  στο κουμπάκι «saved logins»

22 Αυγούστου 2017 στις 10:41 πμ

Απο το δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, και την διέυθυνση της Διώξης ηλεκτρονικού εγκλήματος:

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια ενημέρωσης της Europol: «Say No!»

 

Στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει τους πολίτες για τον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό των παιδιών μέσω του διαδικτύου, γνωστού και ως «sextortion».

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=72168&Itemid=1898&lang=

 
<p style=»color: #164963; font-family: ‘Trebuchet MS’, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; text-align: center;» align=»center»></p>
 

  • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 6 μήνες πριν από  takis1968.
  • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 6 μήνες πριν από  takis1968.

14 Οκτωβρίου 2017 στις 12:14 μμ

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο, Κυβερνοεγκλημάτων τις τελευταίες ημέρες και θα ήθελα να μεταφέρω τις γνώσεις μου απο αυτό.

Εισηγητές ήταν ο Κ. Μανώλης Σφακιανάκης πρώην διοικητής την ομάδας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  η Κ. Δημοπούλου,  Δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο Κυβερνοέγκλημα και η Κ. Βουλγαράκη, Ψυχολόγος με μεταπτυχιακό σε προφίλ των δραστών.

Δυστυχώς υπάρχουν κίνδυνοι που πολλοί δεν τους ξέρουν και τους αγνοούν , θα σταθώ σε 2 βασικούς κινδύνους που έχουν σχέση με παιδιά και δώθηκε πολύ σημασία σε αυτούς στην παρουσίαση.

1. Ο εκβιασμός των παιδιών μέσω διαδικτύου.

Πρόληψη:

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και έτσι ισχύει και εδω, λίγα βασικά λοιπόν:

Να μιλάτε στα παιδιά σας για τα πάντα, να μην νιώθουν την ανάγκη να τα πουν σε άλλους τρίτους, να τα πονηρεύετε , να μην δίνουν πληροφορίες σε άλλους, για κανέναν λόγο να μην στέλνουν φωτογραφίες σε αγνώστους, ακόμα σε φίλους και συμμαθητές, να σας εμπιστεύονται ώστε όταν τους ζητήσει κάποιος κάτι να σας το αναφέρουν άμεσα και εσείς στη συνέχεια να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε.

Να συμβουλεύετε τα παιδιά σας ειδικά το καλοκαίρι  (η αναφορά στο καλοκαίρι έγινε για το λόγο του πιο λιτού ντυσίματος), να βάζουν στην μπροστινή κάμερα του κινητού τους μια ταινιούλα για ασφάλεια, γιατί είναι πανεύκολο κάποιος  ενω επικοινωνείς με μηνύματα να σου ανοίξει απομακρυσμένα την κάμερα χωρίς να το ξέρεις, και να σε βλέπει η να παίρνει φωτογραφίες η βίντεο.

Επίσης να προσέχετε τις φωτογραφίες που ανεβάζετε , να τις βλέπουν μόνο οι φίλοι σας και συγγενείς και όχι φίλοι φίλων, (μπορείτε να κάνετε ενα group ατόμων για αυτό και να κοινοποιήτε σε αυτούς μόνο), επίσης είναι εύκολο να τροποποιηθούν απο κάποιον γνώστη προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας και να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό.

Δυστυχώς η στοχοποίηση των παιδιών προέρχεται κατα 80% απο φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το 50% τις ανεβάζουν οι ίδιοι οι γονείς.

2ον Παιδική Πορνογραφία

Δυστυχώς και λέω δυστυχώς έχει φτάσει να είναι το δεύτερο έγκλημα στην ιεραρχία μετά την διακίνηση ναρκωτικών, είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό.

Υπάρχει ο διαχωρισμός σε 2 κατηγορίες

Παιδόφιλοι και παιδεραστές

Όλοι ξεκινούν απο την παιδοφιλία αλλά οι περισσότεροι καταλήγουν στην παιδεραστεία, και το 80% αυτών είναι μέσα από το συγγενικό, φιλικό περιβάλλον, το υπόλοιπο ποσοστό είναι απο σχολεία, γυμναστήρια και ότι έχει σχέση με παιδικές δραστηριότητες

Οι διαφορές τους είναι οτι οι παιδόφιλοι σπάνια θα φτάσουν στην σωματική κακοποίηση των παιδιών λόγο των ψυχικών αδυναμιών που έχουν, ως συνήθως αρκούνται με το να βλέπουν και να ερωτεύονται παιδιά φτιάχνοντας φανταστικές σχέσεις με το παιδιά.

Στην άλλη περίπτωση των παιδεραστών ο στόχος τους είναι η κακοποίηση των παιδιών σεξουαλικά με ότι άλλο συνεπάγεται αυτό, δουλεύουν με μεθοδικότητα, έχουν χρόνο και υπομονή να υλοποιήσουν το σχέδιο τους και ξεκινούν ως ακολούθως:

1ο βήμα δουλεύουν να αναστείλλουν τις δικές τους αναστολές

2ον προσεγγίζουν τους γονείς ώστε να ρίξουν τις άμυνές τους και να έχουν πεδίο προς το παιδί

3ον προσπαθουν να ρίξουν τις άμυνες των παιδιών και τις ενοχές τους.

Όταν θα καταφέρουν αυτά τα 3 βήματα θα προχωρήσουν στην ψυχολογική και σωματική κακοποίηση του παιδιού.

Και δώ ισχύουν τα παραπάνω για την πρόληψη που ανέφερα πριν

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το νομικό σύστημα δεν δουλεύει σωστά και μόνο το 10% φυλακίζεται, το υπόλοιπο υποστηρίζει οτι έχει ψυχολογικά προβλήματα, σαφώς και έχει τέτοια προβλήματα, οι αληθηνές περιπτώσεις που μας παρουσιάστηκαν ήταν το κάτι άλλο, δεν έχει νόημα να επεκταθεί κανείς σε αυτές.

Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο, αλλά είναι καλό να είμαστε γνώστες κάποιων πραγμάτων

Παναγιώτης

17 Οκτωβρίου 2017 στις 9:24 μμ

Δηλ τοθς συνεπαιρνει μια φωτο και ψαχνουν να βρουν το αντικειμενο του ποθου δεν καταλαβαινω π καλα αλλα ομολογω θορυβηθηκα λιγο..

18 Οκτωβρίου 2017 στις 10:38 πμ

Για τους παιδεραστές , ναι είναι έτσι στοχοποιούν απο φωτογραφίες το θύμα τους η για να καλύψουν τον δικό τους πόθο , η για κατά παραγγελία βιασμό, υπάρχει κλειστή κοινωνία απο αυτούς που πληρώνουν αδρά για τέτοιες παραγγελίες, κρατάνε λίστες με υποψήφια θύματα.

Στο σύνολο αυτών των ατόμων παρεμπιπτώντως υπάρχει και ενα 15% γυναίκες.

 

Όσο εκβιασμό των παιδιών συμπληρωμαικά , έχει σκοπό το να πάρουν απο το παιδί το σεξ , και ως συνήθως γίνεται σε παιδιά των 12-16 ετών.

 

Στο σύνολο των ανθρώπων αυτών υπάρχει ένα  20 % που είναι γυναίκες.

 

Είναι τύποι που τη βρίσκουν με κορίτσια που δεν έχουν προηγούμενη σεξουαλική επαφή, το ίδιο και γυναίκες που θέλουν αγόρια χωρίς επαφές.

 

Φυσικά ο εκβιασμός ισχύει και για μεγαλύτερα άτομα σε ηλικία με σκοπό το σεξ ή και την απολαβή χρημάτων, στη δεύτερη περίπτωση, δεν υπάρχει η έννοια του σεξ, είναι γνωστοί αυτοί οι εκβιασμοί.

 

Ενας άλλος τρόπος εκβιασμού είναι το γνωστό ηλεκτρονικό bullying, ανεβάζοντας προσωπικές φωτογραφίες σε κοινωνικά δίκτυα η διαμοίραση αυτών με οποιονδήποτε άλλο τρόπο με σκοπό τον ψυχολογικό βιασμό του ατόμου.

 

Όπως ξαναείπα , πρέπει το παιδί να μιλάει για ότιδήποτε το απασχολεί έτσι ώστε να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις, είναι δεδομένο οτι και βιασμός να είναι, ποτέ δεν ξεπερνιέται απο το παιδί όσο και ψυχολογική υποστήριξη να έχει. Όλοι χρειάζεται να αντιδρούμε και να μην υποκύπτουμε σε εκβιασμούς, η υπηρεσία Διώξης Ηλεκρτονικού Εγκλήματος έχει κάνει καλή δουλειά για αυτό.

26 Οκτωβρίου 2017 στις 7:10 μμ

Και για εμάς τους μεγάλους:
<p style=»margin: 0px 0px 6px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Cyber Crime Seminar Part 2</p>
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Προσοχή με τι υπολογιστή κάνετε τις on line συναλαγές σας, ο υπολογιστής πρέπει να έχει ενημερωμερωμένο λειτουργικό σύστημα και σωστό antivirus (όχι free) είναι γνωστό οτι πολλοί χρησημοποιούν κλεμμένο λειτουργικό και free antivirus το οποίο δεν είναι 100% ασφαλή.</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Ενεργοποιήστε το pin της συναλαγής να σας έρχεται άμεσα με sms στο κινητό σας, ενεργοποιήστε απο την τράπεζά σας να σας έρχεται ενημέρωση για όλες τις κινήσεις του λογαριασμού σας άμεσα στο κινητό σας.</p>
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Να αλλάζετε συχνά το pin της κάρτας σας, του κινητού σας και web banking</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Αν χαλάσει το τηλέφωνό σας πριν το πάτε για φτιάξιμο, αφαιρέστε την sd card (κάρτα μνήμης) αν έχετε και δοκιμάστε να το επαναφέρετε μόνοι σας, για όλα τα μοντέλα υπάρχει η διαδικασία πως το κάνετε hard format, όχι επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (αν ψάξετε λίγο θα το βρείτε) να πάει για επισκευή καθαρό χωρίς να περιέχει στοιχεία σας, πάντα να τον πηγαίνετε σε επώνυμο κατάστημα , όχι στον γνωστό του γνωστού, το ίδιο να κάνετε αν δώσετε σε κάποιον το τηλέφωνό σας για λίγο η του το χαρίσετε.</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Μην συμμετάσχετε σε διαγωνισμούς που ζητάνε κινητό τηλέφωνο , ειδικά αν είναι στο facebook, κανένα σουπερ μάρκετ δεν κάνει δώρο κουπόνια των 500 και 800 ευρώ
Επίσης κανείς δεν χαρίζει κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας, να επικοινωνήτε πάντα με τους χορηγούς των διαγωνισμών.</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Να προσέχετε τις νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες κλήσεις στο κινητό σας, να τσεκάρετε τον αριθμό αν είναι απο εξωτερικό και ειδικά απο χώρες που δεν έχετε σχέσεις, δεν έχετε συγγενείς εκεί.</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Μην βάζετε χρήματα σε λογαριασμούς που απαιτούν χρήματα για κάποιο παιδάκι, ελέγξτε τον λογαριασμό αν συμφωνεί με το όνομα που αναγράφεται, επικοινωνήστε με το άτομο που ζητάει βοήθεια (η σωστή ανακοίνωση περιλαμβάνει όνομα γονέων τηλέφωνα, νοσοκομείο)</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Μην απαντάτε σε μηνύματα απο πενταψήφια νούμερα τύπου » Λαμβάνω κλήσεις απο το κινητό σας και για αυτό απαντώ» ή «μου έδωσε το τηλέφωνό σας ο ταδε μπαρμαν» (οι άντρες την πατάνε σε αυτά ως συνήθως)</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Προσοχή στις νυχτερινές φάρσες που κάνουν στους γονείς για τα παιδιά τους οτι πάθανε κάποιο ατύχημα, να έχετε την ψυχραιμία να εποικοινωνήσετε με το κινητό του παιδιού και το νοσοκομείο που σας είπαν , αλλα όχι στο τηλέφωνο που σας δίνουν, (πάντα να έχετε και το τηλέφωνο του φίλου, φίλων τους όταν βγαίνουν)</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Προσοχή στα e-mail απο τράπεζες, καμία τράπεζα δεν θα σας ζητήσει να βάλλετε τους κωδικούς σας απο e-mail.</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Προσοχή στα e-mail που έρχονται απο google, yahoo, hotmail, που σας αναφέρουν οτι ο χώρος σας έχει γεμίσει μην κάνετε login απο το link που σας έχουν έτοιμο, κάντε login κανονικά και τσεκάρετε το χώρο σας, ένα τρικ είναι να κοιτάξετε στην ορθογραφία του μηνύματος, αυτά τα e-mails είναι συνήθως απο google translate</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Μην δέχεστε απο άτομα που δεν ξέρετε βιντεοκλήσεις στο messenger, skype, χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες σας για εκβιασμό</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Ποτέ μην βάζετε να θυμάται ο υπολογιστής σας τους κωδικούς απο site που μπαίνετε ( Υπάρχει τρόπος να βρεθούν)</p>
 
<p style=»margin: 6px 0px 0px; display: inline; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; color: #1d2129; font-size: 14px;»>Για κωδικό επιλέξτε ενα δύσκολο να περιέχει γράμματα μικρά/κεφαλαία, αριθμούς , ειδικά σύμβολα, είναι δύσκολο να τους βρεί κάποιος
Κωδικοί όπως ονομα και έτος γένησης, όνομα σκύλου, γάτας, ημερομηνίες είναι εύκολοι κωδικοί για αυτούς που σας ξέρουν, όπως επίσης ονόματα ηρώων, ηθοποιών, μυθικών πλασμάτων.</p>